Scope-12 inspectie en NEN 1010: géén twee kanten van dezelfde medaille

In de zonnepanelenbranche is het essentieel dat installaties voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Dat vloeit niet alleen voort uit de eisen van goed en deugdelijk werk, maar ook expliciet uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL). Volgens het BBL moet een zonnepaneelinstallatie voldoen aan de normen uit de NEN 1010. Verzekeraars eisen daarnaast steeds vaker dat zonnepaneleninstallaties (op bedrijfsgebouwen) voldoen aan de SCIOS Scope-12 norm. De SCIOS Scope-12 norm stelt echter hogere eisen dan de NEN 1010. In deze blog bespreekt Lars Ordelman wie verantwoordelijk is voor afwijkingen tussen de SCIOS Scope-12 en de NEN 1010: de installateur of de opdrachtgever.

#bouw

Datum:  15 april 2025

Gewijzigd  17 april 2025

Geschreven door:  Lars Ordelman

Leestijd:  +/- 2 minuten

De toepasselijke normen

De installateur/aannemer moet niet alleen voldoen aan de eisen die expliciet zijn opgenomen in de overeenkomst, maar hij moet ook voldoen aan de wettelijke eisen én de eisen van goed en deugdelijk werk. Welke eisen dat precies zijn, hangt af van de specifieke situatie.

De wettelijke eisen en de eisen van goed en deugdelijk werk kunnen door verloop van tijd veranderen. Zo worden NEN-normen regelmatig bijgewerkt en kunnen veranderende inzichten leiden tot andere normen van goed en deugdelijk werk.

Een zonnepaneleninstallatie die in 2020 'state-of-the-art' was, voldoet mogelijk niet meer aan de geldende eisen in 2025. Gewijzigde normen kunnen tot geschillen leiden als een installatie uit 2020 aanvankelijk aan alle geldende normen voldeed, maar bij een SCIOS Scope-12 keuring wordt afgekeurd. Aan de afkeuring kan de verzekeraar immers gevolgen verbinden, zoals het weigeren van een verzekering of het overeenkomen van nadeligere (polis)voorwaarden.

Regelmatig stelt een opdrachtgever de installateur vervolgens aansprakelijk vanwege de Scope-12 afkeuringspunten. De vraag is dan of de installateur daadwerkelijk verplicht is om deze punten te herstellen.

Vergelijking van normen

Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om eerst te beoordelen of de installatie voldoet aan de geldende normen op het moment van installatie. Dit heet een non-conformiteitsbeoordeling. Die normen moeten vervolgens vergeleken worden met de geldende normen ten tijde van de Scope-12 keuring. Dat leidt tot het volgende uitgangspunt:

Recente installaties en Scope-12

Een ander probleem ontstaat wanneer bij een recente installatie tussen opdrachtgever en installateur niet expliciet is afgesproken dat aan Scope-12 voldaan moet worden. Of een installateur bij afkeur volgens Scope-12 dan verplicht is om herstelwerkzaamheden uit te voeren, hangt tevens af van de specifieke situatie.

Recent oordeelde de Rechtbank Zeeland-West-Brabant hierover dat een installateur niet verplicht was om Scope-12 afkeurpunten te herstellen, omdat de Scope-12-normen niet waren afgesproken en de opdrachtgever bovendien niet duidelijk had gemaakt of deze punten ook gebreken zijn volgens de geldende NEN 1010-norm.[1]

Conclusie en advies

De installateur is in beginsel niet aansprakelijk voor Scope-12 afkeurpunten als deze punten afwijken van de normen die golden ten tijde van installatie en deze normen niet zijn overeengekomen. Dit is in beginsel slechts anders als de Scope-12 normen expliciet zijn overeengekomen. Geadviseerd wordt om vooraf met opdrachtgevers af te spreken – vast te leggen – aan welke normen de installatie moet voldoen. Dat voorkomt discussie achteraf.


[1] Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 24 juli 2024, ECLI:NL:RBZWEB:2024:5222


Blijf scherp

Heeft u vragen of twijfels of uw installatie aan de Scope-12 normen moet voldoen, of wenst u juridisch advies bij problemen rondom zonnepaneelinstallaties? Neem dan gerust contact op met onze specialisten

Contact

Meer over dit onderwerp: